zondag 30 mei 2010

Banken moeten hun eigen redding betalen. Hoe dan?

Morgen. De afgelopen weken stonden de buitenlandse en Nederlandse kranten vol van plannen van president Obama, de Europese Commissie en van de Nederlandse overheid om banken in de toekomst hun eigen reddingsplan te laten financieren. Tja.....wat moet je daar nou van zeggen? Soms weet ik ook niet meer waar je nu moet beginnen.

Want wat is de bedoeling? “Door heffingen te storten in een fonds hoeft een bank in problemen geen beroep meer te doen op de overheid?”. En zoals Barnier, de Eurocommissaris voor de Interne Markt meldde: “Het is niet aanvaardbaar dat de belastingbetalers de zware kosten voor het redden van de banksector moeten blijven dragen”.
Ferme taal, maar nu even concreet.

Want hoe komen banken o.a. aan geld om weer uit te lenen?

1. Van aandeelhouders (kleine en grote zoals Pensioenfondsen).
2. Van de kapitaalmarkten.
3. Van klanten door verkoop standaardprodukten met lage marges want commodities.
4. Van klanten door verkoop maatwerkprodukten met hoge marges.
5. Door voor eigen rekening te bankieren.

In Nederland mogen 4 en 5 niet meer (in andere landen trouwens wel!). En voor sommige (staats)banken kan 1. (even) niet. Zoals mijn vader zijn “wonderen bestaan alleen in Lourdes en dan nog...”. Dus dan blijven alleen nog de belastingbetaler en de klanten over. En hoe groot zouden die heffingen trouwens moeten zijn? Onzinnig. Bankdiensten zouden onbetaalbaar worden. En dat is nog niet alles.

Door te sterk toegenomen verplichtingen om grotere reserves aan te houden tov uitstaande kredieten en allerlei andere maatregelen tbv risico management wordt de kredietverlening sowieso al beperkt en zullen financiĆ«le instellingen hun klantenportefeuille gaan schonen: zero tolerance maar dan voor vermeende risico’s. Veel klanten zullen grote problemen krijgen om ergens te kunnen gaan bankieren zoals in het V.K. al het geval is.

Kortom het is duidelijk dat dit grotendeels politieke maatregelen zijn want zoals in het artikel in Trouw van 27 mei luchtig werd gemeld “Hoe de fondsen precies gevuld worden en wanneer een bank in aanmerking komt is nog niet duidelijk....”. Dat blijkt wel.

Tony de Bree
www.dagboekvaneenbankier
Twitter: dagboekbankier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten